+605 829 0222 admin@mpr4u.my

Kebanyakan kita tidak mengetahui, adalah salah untuk mengisi beban secara berlebihan dalam kereta anda. Malah, di beberapa negara ianya dikira sebagai satu kesalahan. Kereta anda mempunyai berat gabungan yang disyorkan untuk kedua-dua penumpang dan kargo dan anda tidak perlu memuat lebih berat daripada yang disyorkan kerana sebab-sebab keselamatan.

Sekiranya anda bersalah atas lebihan muatan, inilah lima sebab mengapa anda tidak seharusnya melakukannya:

Kerosakan Tayar

Beban berlebihan yang ditampung oleh roda anda disebabkan oleh muatan yang berlebihan boleh menyebabkan ia menjadi mengembung atau panas. Ia juga tayar cepat haus daripada yang sepatutnya dan berkemungkinan akan pecah. Tayar pecah semasa bergerak boleh mengancam nyawa.

Kerosakan Sistem Suspensi

Image result for car suspension

Apabila kereta anda bergerak dengan beban yang berat, sistem suspensi tidak berfungsi dengan baik. Ia berada dalam tekanan berterusan, yang dari masa ke masa akan memberi kesan terhadap komponen. Penyerap kejutan, spring dan struts yang rosak mengakibatkan redaman yang teruk, menyebabkan ketidakselesaan semasa memandu.

Kerosakan Brek

Image result for car brake

Kerana berat yang berlebihan, sistem brek juga terjejas. Untuk menghentikan kenderaan yang berlebihan muatan bergerak adalah lebih sukar dan ini menyebabkan brek pad akan haus lebih cepat. Sistem brek yang lemah juga boleh menyebabkan perlanggaran dalam kelajuan yang tinggi, ini mengancam nyawa. Jika anda terasa brek kenderaan anda kurang baik, ini sudah tentu brek pad anda perlu diganti.

Tekanan Pada Enjin

Image result for car engine

Semakin ringan kereta anda, kuasa yang lebih rendah diperlukan untuk menggerakkannya. Sebaliknya; semakin berat, semakin banyak kuasa yang diperlukan. Enjin mengalami tekanan apabila ia sentiasa perlukan untuk memberi output yang lebih tinggi. Ini menyebabkan panas dan komponen enjin lusuh lebih cepat. Selain itu, enjin juga membakar lebih banyak bahan api untuk menghasilkan lebih banyak tenaga, meningkatkan penggunaan bahan api.

Kompromi Pengendalian Anda

Close up of a man with watch driving a car, hand on steering wheel, dashboard lights

Beban berlebihan adalah serius dan ia menjejaskan pengendalian kereta. Anda mungkin tidak merasakannya semasa memandu jalan yang lurus, tetapi apabila jalan berselekoh, kereta anda mungkin menghadapi masalah untuk stabil di atas jalan raya. Memandu kereta yang tidak stabil boleh berakhir dengan keadaan spin atau situasi yang mengancam nyawa.

Untuk memahami bagaimana untuk tidak lebih muatan:

 • Ketahui dan fahami berat kenderaan anda
  Kereta sedan atau kereta yang lebih rendah kapasiti tidak perlu dimuatkan dengan berat yang dimaksudkan untuk kereta dengan kapasiti yang lebih tinggi. Contohnya, jika anda memandu kereta compact 4 tempat duduk, 7 penumpang adalah TIDAK sesuai sama sekali.
 • Berat kenderaan kasar
  Ketahui berat maksimum kenderaan yang dibenarkan, termasuk apa-apa beban yang dibawa. Simpan nota berat kenderaan anda juga. Ini akan memberi anda idea tentang berapa banyak anda perlu memuatkan.
 • Berat penumpang:
  Ingat, penumpang anda tidak semua berat sama. Jika anda mempunyai penumpang yang lebih berat, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk tidak memuatkan sepenuhnya kereta itu kecuali ia mempunyai kapasiti enjin yang tinggi.
 • Mengedarkan beban anda:
  Sentiasa letakkan barangan anda di booth untuk mengagihkan berat badan dengan lebih baik. Sekiranya berat badan hanya tertumpu pada satu titik, kestabilan kereta akan tidak seimbang.

 

Adakah anda seorang yang sering melakukan kesalahan mengisi lebih muatan? Ianya belum terlambat untuk mengubah tabiat ini.

Facebook Comments