+605 829 0222 admin@mpr4u.my

Kita sering bermegah tentang jumlah kuasa kuda pada kereta kita. Tetapi adakah anda benar-benar tahu mengapa kita menyebutnya kuasa kuda?

Kuda telah lama dianggap sebagai alat yang boleh dipercayai dan diperlukan dalam kebanyakan industri, dari pembuatan hingga pengangkutan. Haiwan berkaki empat ini sangat konsisten, kuat, dan berinspirasi. Apabila era perindustrian bermula, kuda menjadi inspirasi dalam memperbaiki sistem mekanikal kita.

EQUIN & ENJIN : SEJARAH RINGKAS

engine, fabric, industry

Enjin stim wujud sebelum adanya enjin yang kita gunakan hari ini. Dan sebelum enjin kuasa stim, kita mempunyai pengangkutan kuda, termasuk kereta dan gerabak. Walaupun haiwan sudah sekian lama, mengangkut orang-orang asli, penjelajah dan peneroka; Namun kuda kerap memerlukan penyelenggaraan untuk kekal dalam bentuk tip-top. Pada tahun 1763, pencipta Scotland, James Watt mencipta enjin stim yang direka mengikut keperluan petani dan pelombong. Dia mendakwa enjinnya boleh melakukan kerja yang dilakukan oleh beberapa ekor kuda dan memutuskan untuk membuktikannya dengan mencipta metrik yang mengukur anggaran kuasa kuda yang boleh disediakan. Selepas meneliti pelbagai baka kuda, beliau mendapati kuda kilang pembuatan bir dengan sistem shaft boleh melintasi bulatan diameter 24 kaki (sambil menolak dengan daya 180 paun) 144 kali sejam. Pengiraan Watts menyimpulkan bahawa kuda boleh membawa hanya di bawah 33,000 kaki-pound per minit. Ideanya terlintas, dan pada tahun 1960, Watt menjadi unit ukuran rasmi.

animals, forest, horses

KUASA KUDA DI ERA MODEN

Pengilang telah memainkan definisi keunggulan kuasa kuda selama bertahun-tahun dengan memperkenalkan model yang membuktikan ketahanan dan kestabilan kuda. Apabila anda mendengar nama Mustang atau Bronco, anda segera mengaitkan kenderaan dengan piston yang kuat dan pecutan yang luarbiasa. Hari ini kita menggunakan kuasakuda untuk menilai kerja yang dapat dilakukan oleh enjin. Oleh kerana crankshaft enjin itu bergerak bersama, ia menghasilkan tork, daya berputar yang mencipta keupayaan untuk melakukan kerja. Secara keseluruhan, untuk meningkatkan kuasa, enjin perlu menghasilkan lebih banyak tork dan membuatkan roda-roda tersebut beralih pada rpm yang lebih tinggi.

Greyscale Photography of Car Engine

Di Amerika Syarikat, mereka menggunakan unit piawai (pounds of force per foot), dan di Eropah, anda akan dapati sistem metrik (kilograms of force per meter), jadi pengiraan berbeza sedikit di kalangan pengilang, bergantung kepada asalnya. Dynamometer mengukur kuasa kuda enjin. Pembacaan akan berbeza-beza, bergantung kepada konfigurasi enjin: ekzos terbuka atau ekzos terhad, hanya untuk menamakan beberapa pilihan. Jadi, berterima kasihlah kepada kuda sekiranya anda terjumpa mereka – Hahaha. TBertahun mereka mengusahakan peralatan ladang, menggiling roda di kilang-kilang, dan cara pengangkutan pertama menimbulkan satu unit pengukuran yang penggemar kereta dari seluruh dunia semua suka bercakap tentangnya dan mahukan lebih banyak. Apabila anda bertanya (dan lihat!) Apa yang ada di dalam enjin pameran kereta yang akan datang, anda pasti menghargai kuasa enjin yang pertama: Kuda

Facebook Comments