+605 829 0222 admin@mpr4u.my

Kemajuan teknologi automotif berkembang dengan pesat, begitu juga dengan peningkatan kenderaan kelas teratas yang lebih baharu, pantas, spesifikasi yang tinggi maka wujudlah penggunaan terma-terma seperti ‘supercar’ dan ‘hypercar’. Ini membuatkan kita sukar untuk menentukan yang mana menjadikan ia lebih baik, hebat atau unggul.

Sama ada anda berfantasi satu hari memiliki salah satu kenderaan superlatif ini atau berfikir tentang memandu di trek supercar. Kami telah kumpulkan panduan perbandingan antara klasifikasi kereta paling elit dalam industri. Mari kita lihat…

Aston Martin Vantage

Supercar

Berikut adalah specsifikasi yang menjadikan sesebuah kereta itu supercar:

  • Mampu mencapai sehingga 320 km/j
  • 0-100 dalam masa kurang dari 3 saat
  • Berat antara 1000-1700kg dengan sekitar 550-750 kuasa kuda untuk dipadankan
  • Harga tag: RM500k atau lebih

Atas sikit dari sportscar, supercar moden biasanya mempunyai teknologi luar biasa, reka bentuk canggih, tag harga yang melambung dan prestasi luar biasa.

Walaupun tidak semua unsur-unsur ini penting untuk status supercar, spesifikasi kenderaan itu mestilah lebih superior daripada model standard di pasaran.

Supercar biasanya satu pemandangan yang mengagumkan bagi sesiapa yang melihatnya, bahkan mereka yang tahu sedikit tentang kereta. Sekarang, komponen tertentu mungkin dibuat daripada gentian karbon; dalam sesetengah kes, bahan yang kuat tetapi ringan membentuk sebahagian besar badan kereta.

Contoh supercar moden termasuk Porsche 911 GT3, Aston Martin Vantage, Ferrari 488 GTB, dan Lamborghini Aventador.

LaFerrari

Hypercar

Satu ketika supercar merupakan yang terbaik, tetapi sekarang tidak lagi dengan kedatangan hypercar. Hypercar adalah satu peratus supercar yang teratas – inilah yang membezakannya:

Kelajuan tertinggi melebihi 338 km/j (435 km/j untuk kereta speed-focused)
Dengan mudah kurang daripada 3 saat 0-100 km/j
Sekurang-kurangnya 800 kuasa kuda
Pengeluaran terhad (sehingga 1000 kenderaan, sering kali lebih sedikit).
Tag harga: Beberapa pengecualian, biasanya antara RM2.7 juta hingga RM 8 juta

Jika sudah tahu apa yang dimaksudkan dengan supercar, mudah untuk memahami apa yang memenuhi syarat hypercar. Ringkasnya, mereka lebih cepat dan lebih mahal. Oh, dan jauh lebih sukar untuk diperolehi, sebahagian besarnya disebabkan oleh pengeluaran terhad dan dalam banyak kes pembuatan khusus.

Teratas antara semua supercar lain, hypercar mestilah luar biasa dalam semua kategori dan melepasi sempadan prestasi, teknologi dan reka bentuk ke tahap yang baru. Tiada kompromi, oleh itu biasanya 2 peratus kereta paling mahal ialah dari kategori hypercar.

Contoh-contoh seperti Bugatti Chiron dan Porsche 918 Spyder menunjukkan bahawa masih terdapat sedikit kelonggaran dalam kategori. Dengan 1,500-hp yang mengagumkan dan kelajuan tertinggi 460 km/j, Chiron mewakili bahagian atas kelasnya, tetapi anda memerlukan lebih daripada RM 7.7 juta untuk memiliki satu. Sebaliknya, Porsche yang berkuasa 875-hp boleh menjadi milik anda dengan harga yang agak rendah iaitu RM 3.2 juta, yang memberikan anda pengendalian luar biasa dan kelajuan maksimum 340 km/j.

Contoh-contoh lain hypercar termasuk Koenigsegg Agera, Pagani Huayra BC, McLaren P1 dan tentu saja, LaFerrari.

Koenigsegg One:1

Megacar

Jadi, apa yang berlaku apabila kereta dengan kuasa yang begitu banyak sehingga ia menewaskan setiap kenderaan lain walaupun dalam taraf kategorinya? Mudah – terma  mutlak “megacar”.

Setakat ini hanya satu pengeluar, Koenigsegg, mempunyai kenderaan yang boleh dianggap sebagai megacar. The Koenigsegg One: 1 (dinamakan sempena keseimbangan tenaga dan berat 1-ke-1 yang sempurna) memecahkan acuan dengan 1,341 kuasa kuda yang luar biasa – betul-betul satu megawatt!

Seolah-olah itu tidak mencukupi, Koenigsegg keluarkan pula Regera, yang, nama yang bermaksud “memerintah” dalam bahasa Sweden, yakin dengan sebutan “king of the open road”. The Regera mempunyai 1,500 kuasa kuda, menjadikan pengukuran 0-100 km/j agak usang. Sebaliknya, ia mengambil masa kurang daripada 20 saat dari 0 hingga 400 km/j. Cepat dapatkan satu kerana hanya 80 yang dihasilkan.

Rimac Concept One

The Ultracar

Dengan teknologi trajektori semasa, meramalkan masa depan untuk supercar, hypercar dan megacar agak keruh. Kenderaan elektrik seperti Rimac Concept One mampu berteloportasi  ke 100 km/j dari keadaan terhenti di bawah 2 saat, membuktikan bahawa kenderaan tenaga bersih boleh dipertandingkan lebih daripada kategorinya sendiri. Bahan asli  seperti “busa logam” (zink, aluminium dan perak yang dibenarkan) yang digunakan di Inferno Exotic Car menunjukkan kemungkinan masa depan pembinaan kereta.

Ia mungkin kelihatan tidak masuk akal untuk mencadangkan bahawa generasi elit kenderaan akan dikawal dengan isyarat, atau berlegar di atas tanah, tetapi itulah arah yang kita nyatakan. Tidak perlu dikatakan, era ultracar berada di hadapan kita.

 

Facebook Comments